Хүнсний үйлдвэр, рестораны хогийн сав

2025-02-05

Рестораны хогийн сав нь рестораны үйл ажиллагаанаас үүссэн хог хаягдлыг зөв зохистой хадгалах, ангилах зорилготой бөгөөд энэ нь хүрээлэн буй орчныг хамгаалах, хог хаягдлын менежментийг сайжруулахад чухал үүрэг гүйцэтгэдэг. Рестораны хог хаягдал нь төрөл бүрийн бөгөөд тэдгээрийг зөв ангилах нь зөв устгал, дахин боловсруулалт хийхэд тусална.

Рестораны хогийн савны үндсэн төрөл ангилал:

1. Ерөнхий хог хаягдал (General Waste)

  • Рестораны өдөр тутмын үйл ажиллагаанаас үүсэх ердийн хог хаягдал, жишээ нь: сав баглаа боодол (пластик, цаас, шил), хоолны үлдэгдэл, хоолны ургамлын хаягдал гэх мэт.
  • Эдгээр хог хаягдлыг хаях зориулалтаар зориулалтын хогийн саванд хадгалж, хаяж болно.

2. Хоолны хаягдал (Food Waste)

  • Хоолны үлдэгдэл, хаягдал бүтээгдэхүүн (хоол, жимс, ногоо, зэрлэг ургамал) зэрэг нь ерөнхийдөө биологийн задралд орж, органик хог хаягдлыг үүсгэдэг.
  • Энэ төрлийн хог хаягдлыг био задралд орж болох саванд хадгалах бөгөөд ихэвчлэн боловсруулалт хийх, х compost хийхэд ашиглагддаг.

3. Дахин боловсруулдаг хог хаягдал (Recyclable Waste)

  • Химийн болон механик боловсруулалтаар дахин ашиглах боломжтой хог хаягдал. Жишээ нь: шил, цаас, металл, хуванцар сав, картон, уут, хөөсөн материал гэх мэт.
  • Эдгээр хог хаягдлыг тусгай саванд хаяж, дахин боловсруулалт хийх зориулалттай байгууллагад хүргэж өгөх шаардлагатай.

4. Хортой хог хаягдал (Hazardous Waste)

  • Хортой химийн бодисууд, шатаах материал, зөвшөөрөлгүй эмчилгээний бүтээгдэхүүн зэрэг нь хортой хог хаягдлын ангилалд орно.
  • Эдгээр хог хаягдлыг аюулгүй байдлыг ханган хадгалж, устгах ёстой. Энэ төрлийн хог хаягдлыг тусгай саванд хадгалах шаардлагатай.

5. Эрчим хүчний хог хаягдал (Sharp Waste)

  • Энэ төрлийн хог хаягдлаас эрсдэлтэй эд зүйлсийг аюулгүй хадгалах хэрэгтэй. Жишээ нь: хадаас, шил, хайч, хугарсан аяга, хутга, зэрлэг өвчнийг халдварлах магадлалтай зүйлс.
  • Энэ төрлийн хог хаягдлыг хатуу, аюулгүй саванд хадгалж устгах шаардлагатай.

6. Хоолны тос, лаазны хог хаягдал (Used Cooking Oil & Cans)

  • Ашигласан хоолны тос, лааз, сав баглаа боодол нь дахин боловсруулалт хийх шаардлагатай хог хаягдал.
  • Тосыг тусгай саванд хадгалах бөгөөд лаазны хаягдлыг дахин боловсруулах зориулалтаар ялгана.

Зорилго:

  • Рестораны хог хаягдлыг зохистой ангилах нь зөв устгал хийх, аюулгүй байдал хангах, хүрээлэн буй орчныг хамгаалахад чухал ач холбогдолтой.
  • Дахин боловсруулалт хийх, био задралд оруулах, хортой хаягдлыг зөв устгах зэрэг нь рестораны хог хаягдлыг зөв удирдах үндсэн үйл явц юм.

Рестораны хог хаягдлыг зөв ангилах нь зөвшөөрөгдсөн стандартын дагуу хийх хэрэгтэй бөгөөд экологийн хариуцлагатай хандлагаар хог хаягдлыг устгах нь рестораны нэр хүндийг дээшлүүлэхэд ч хэрэгтэй.