Хог хаягдлыг зохистой удирдахгүй бол хүрээлэн буй орчинд олон сөрөг үр дагавар авчирдаг. Үүнд агаар, ус, хөрсний бохирдол, амьтан, ургамалд сөргөөр нөлөөлөх зэрэг асуудлууд багтана.
1. Агаарын бохирдол
♻ Хог шатаах үед ялгарах хорт бодисууд – Хуванцар болон бусад хорт бодис агуулсан хогийг шатаахад нүүрстөрөгчийн давхар исэл (CO₂), диоксин, фуран зэрэг хорт хий ялгарч, уур амьсгалын өөрчлөлтөд нөлөөлнө.
♻ Метан хий ялгаралт – Органик хог хаягдал задрах үед метан (CH₄) хий ялгарч, дэлхийн дулааралд нөлөөлдөг.
2. Усны бохирдол
♻ Хорт бодисууд усанд шингэх – Хогийн цэгүүдээс хорт бодисууд хөрсөөр дамжин газрын гүний ус, гол мөрөн, нуур руу нэвтэрснээр ундны усыг бохирдуулна.
♻ Хуванцар хаягдал далай, гол мөрөнд хуримтлагдах – Жижиг хуванцар хэсгүүд (микропластик) загас, далайн амьтад болон цаашлаад хүнсний сүлжээгээр дамжин хүн төрөлхтөнд нөлөөлнө.
3. Хөрсний бохирдол
♻ Химийн бодисын бохирдол – Хог хаягдал ялзрах явцад химийн бодисууд хөрсөнд шингэж, ургамлын өсөлтөд сөрөг нөлөө үзүүлнэ.
♻ Хүнд металл хуримтлал – Электрон хаягдал (батарей, компьютер, гар утас) хөрсөнд хүнд металл (хар тугалга, мөнгөн ус, кадми) хуримтлуулж, хүн, амьтанд хортой нөлөө үзүүлнэ.
4. Амьтан, ургамалд үзүүлэх нөлөө
♻ Амьтад хог хаягдлаар хооллох – Хогон дунд амьдардаг шувууд, загас, зэрлэг амьтад хуванцар, шил, төмөр зэрэг хаягдлыг андуурч идсэнээс болж гэдэсний түгжрэл, хордох аюулд ордог.
♻ Амьдрах орчны сүйрэл – Ойн түймэр, гол мөрний бохирдол зэрэг нь амьтдын амьдрах орчныг сүйтгэдэг.
5. Эрүүл мэндэд үзүүлэх нөлөө
♻ Халдварт өвчин тархах – Ил задгай хаясан хог нь хулгана, ялаа, шумуул зэрэг шавьж, мэрэгчдийн тоог нэмэгдүүлж, халдварт өвчний голомт болдог.
♻ Хорт бодисоор хордох – Бохир ус, химийн бодис агуулсан хүнсний бүтээгдэхүүн хэрэглэснээр хүний эрүүл мэндэд хортой нөлөө үзүүлнэ.
Дүгнэлт
Хог хаягдал нь байгаль орчин, хүний эрүүл мэндэд олон сөрөг нөлөө үзүүлдэг. Иймээс хог хаягдлаа ангилан ялгах, дахин боловсруулах, байгальд ээлтэй хэрэглээг дэмжих нь хамгийн зөв шийдэл юм! 🌍♻