Тетрапак сав баглаа боодол гэж юу вэ?
Тетрапак (Tetra Pak) нь сүү, жүүс, ундаа зэрэг шингэн бүтээгдэхүүнийг савлах зориулалттай олон давхаргат савлагаа юм. Энэ нь:
- 75% цаас
- 20% полиэтилен (хуванцар)
- 5% хөнгөн цагаан гэсэн давхаргуудаас бүрддэг.
Тетрапак савлагааны хог хаягдлын асуудал
- Дахин боловсруулахад төвөгтэй: Олон давхар материалтай тул ердийн аргаар дахин боловсруулахад хэцүү.
- Байгальд удаан задардаг: Хэрэв зохих ёсоор дахин боловсруулж, устгахгүй бол задрал нь олон арван жил үргэлжилнэ.
- Хогийн цэгүүдэд хуримтлагдах: Ихэнх оронд тусгай дахин боловсруулах систем байхгүй тул ердийн хог хаягдалтай хамт устгагддаг.
Тетрапак хог хаягдлыг дахин боловсруулах арга
- Савлагааг ялгах – Цаас, хуванцар, хөнгөн цагааныг тусгаарлах.
- Цаасыг дахин боловсруулах – Цаасны давхаргыг норгож, целлюлоз гарган авч дахин боловсруулна.
- Хуванцар, хөнгөн цагааныг дахин ашиглах – Бусад бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэхэд ашиглаж болно.
Монгол дахь нөхцөл байдал
- Монголд тетрапак савлагааг дахин боловсруулах үйлдвэр хомс тул ихэвчлэн энгийн хог болгон хаядаг.
- Гэсэн хэдий ч хувийн хэвшлийн байгууллагууд жижиг хэмжээний дахин боловсруулалт хийж эхэлж байна.
Шийдэл, арга хэмжээ
- Иргэдийн хог ангилах дадлыг хөгжүүлэх
- Дахин боловсруулах үйлдвэрүүдийг дэмжих
- Тетрапак үйлдвэрлэгчдийг савлагааныхаа хаягдлыг бууруулах бодлого хэрэгжүүлэхийг шаардах
Тетрапак савлагааны хог хаягдал нь дэлхий даяар тулгамдсан асуудал бөгөөд үүнийг шийдэхийн тулд улс орнууд илүү үр дүнтэй дахин боловсруулах системийг хөгжүүлэх шаардлагатай.